A természetes, mégis ünnepi karácsonyi hangulat megteremtését fokozhatod, ha konyhai gyógynövényeket és fűszereket használsz ételeidbe és dekorációidba egyaránt. Néhány fűszer, amivel fokozhatod a karácsonyi hangulatot
Kulináris gyógynövények és fűszerek ételekhez
Rozmaring: Az apróra vágott rozmaringot a sült zöldségekre vagy húsokra szórhatod. Belekerülhet a pulyka töltelékébe. Remek garnírung a sült paszternák és sült répa, amelyet édesíthetsz egy csepp mézzel, ízesíthetsz egy csipetnyi rozmaringgal, sóval és borssal. Információk a rozmaringról: Rozmaring az emlékezés és a hűség növénye
Kakukkfű: Adj kakukkfüvet a töltelékhez, ropogós sült burgonyához vagy mártáshoz. Kakukkfűvel ízesített olvasztott vajat csorgathatsz a főttkrumplira. Készíts töltelék fűszert, hozzávalók 1 evőkanál szárított kakukkfű, egy evőkanál szárított zsálya, csapott teáskanál só és bors. Ízesíts szaftot az alábbi fűszerekkel: babérlevél, majoránna, zsálya és kakukkfű. Információk a kakukkfűről: Kerti kakukkfű
Zsálya: Ahogy szó volt róla, használható töltelék, szaftok ízesítéshez, sertés és marhasülthöz. Információk a zsályáról: Tele kertem zsályával
Fahéj: Szórd meg fahéjjal a forró kakaót, kávét vagy a desszerteket. Tedd a fahéjrudakat étkezési dekorációs elrendezésekbe. Információk a fahéjról: Fahéj
Szerecsendió: Reszelj friss szerecsendiót tojáslikőrbe, desszertekre. Információk a szerecsendióról: Sok vér szárad a szerecsendió lelkén, mégis szeretjük
Nem hagyjuk ki a sorból forraltbort sem ,amibe az alábbi fűszerek keverékét használhatód. Karácsonykor elmaradhatatlan a tűzhelyen forralt bor, amelynek illata belengi a szobát.. A meleg vörösbor egy csipetnyi fűszerrel mindig biztos jele a közelgő karácsonynak. Élvezd a forralt bort egy hangulatos téli estén. Fő fűszerei a szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, citrushéj, vanília, csillagánizs. Ne feledd édesíteni mézzel vagy cukorral.
Díszítés gyógynövényekkel és fűszerekkel
Készíts illatos koszorút szárított gyógynövények, például rozmaring, kakukkfű és zsálya felhasználásával. Köss át gyógynövény kötegeket ünnepi szalaggal, hogy illatos legyen a karácsonyi asztal.
Felejtsd el a műanyag díszítést! Fűzz össze kenderspárgával szárított citrus szeleteket fahéjrudakkal felváltva. Akaszd fel a füzért a fára vagy ünnepi fali dísznek.
Gyógynövény csokrok: Rendezd a friss fűszernövény-csokrokat vázákba, színesítsd termésekkel.
Fűszerrel töltött karácsonyi díszek: Töltsd meg az átlátszó díszeket egész fűszerekkel, például szegfűszeggel, vagy szárított rozmaring ággal. Akaszd fel ezeket az aromás díszeket a fára, vagy karácsonyi dekorációkra.
Köss fahéjrudakat a gyertyák köré zsineggel a hangulatos és aromás érintés érdekében.
Helyezd ezeket a gyertyákat asztalra vagy kandallópárkányra.
Erősíts rozmaring vagy levendula ágakat vagy csillagánizst az ajándékcsomagokra. Használjon fahéjrudakat dekorációs elemként a szalagkötőkben.
Ha ezek a fűszerek részei lesznek a karácsonyi ünnepnek, meleg és hívogató légkört teremtesz, ahol a szemed és az orrod is kényezteted. Ez egy csodálatos módja annak, hogy az ünnepi szezont áthassa a természet szépsége és illat.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás